Атопичен дерматит

Избери състояния/заболявания

Избери състояния/заболявания

Атопичният дерматит (АД) е генетично обусловено заболяване и е най-рано проявяващия се компонент на атопичните симптоми при хората. Освен болестни промени по кожата се включват изяви от страна на дихателната, храносмилателната и нервната система. Засяга 18% – 25% от децата и 2% – 10% от възрастните в индустриалните страни. Около 45% от всички случаи на АД започват през първите 6 месеца от живота на пациента. Той е заболяване с много имена – атопичен дерматит, ендогенна екзема, невродермит и още поне 40.

Съществуват спорове относно причините и механизмите на заболяването. Според едни представители първичният дефект е в нарушение на имунната система, което води до повишение на реактивността на организма, а промяната в кожната бариерна функция е следствие от локалното възпаление. Според други представители съществува дефект в кожните клетки  /отвън/, а повишената имунна реактивност е следствие от този дефект.

Клиничната картина варира според възрастта. Често се наблюдават 3 възрастови стадия на заболяването.

I стадий от 0 до 3 години. Обривите са по бузите и скалпа. Телцето и крайниците на детето са сухи. Могат да се появят струпвания на ситни, групи рани, ефлоресценции, наподобяващи „гъша кожа“.

II  стадий от 3 до 10 години – Кожата остава суха, обривите се разполагат в сгъвките, тила и задните части на крайниците, сърбежът е силен.

III стадий над 10 години – При възрастните сърбежът присъства през целия ден и се влошава през нощта, водейки до нарушение на съня и качеството на живот. Обривите се локализират по предната или тилна повърхност на шията, около плешките и глезените, по пръстите и китките, в областта на кръста, по лицето около очите и устата. Формират се типични екземни плаки.

АД се лекува с хидратиращи средства, кортикостероиди (локални и перорални), калциневринови инхибитори, антипруригинозни средства, кортикостероиди за перорална употреба, имуносупресори. Лечението на тежките му форми при възрастни все още не е задоволително. Науката работи в много посоки, но това, което направи революция в дерматологията, а и в цялата медицина са така наречените „биологични средства“.

Ако и Вие страдате от атопичен дерматит и нямате добро повлияване от сегашната Ви терапия свържете се с нас, за да научите повече за новите методи за лечение на това заболяване.

Атопичен дерматит

')