Ревматоиден артрит

Избери състояния/заболявания

Избери състояния/заболявания

Ревматоидният артрит е системна автоимунна болест, която причинява хронично  възпаление на ставите. Ревматоидният артрит може също да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло.
Автоимунни са тези заболявания, при които имунната система на човека атакува „по погрешка“ тъканите и органите на собственото му тяло, които трябва да защитава.
Артрит означава възпаление на една или повече стави. Ставното възпаление при ревматоидния артрит предизвиква подуване, болка, скованост и зачервяване в ставите както и много други симптоми. Възпалението при ревматоидния артрит може да засегне също околоставните тъкани: сухожилия, мускули, връзки, нерви и др.
Симптомите на ревматоидния артрит се появяват и изчезват в съответствие със степента на възпалението в тъканите. Болестта се счита за активна, когато тъканите са възпалени. Когато тъканното възпаление утихне, болестта е неактивна (намира се в ремисия).
Ремисиите могат да настъпят спонтанно или под влияние на лечението и могат да продължат седмици, месеци и дори години. По време на ремисиите симптомите на болестта изчезват и пациентите се чувстват добре като цяло. Когато болестта се активира наново (релапс), оплакванията отново са налице. Протичането на болестта има индивидуални характеристики при всеки един пациент и редуването на обостряния и ремисии е типично.

Ако страдате от заболяването и желаете да научите повече за новите методи на лечение можете да се свържете с нас на тел. 02/ 469 69 44

Ревматоиден артрит

')