Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев / – полезни съвети

Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев / – полезни съвети

Анкилозиращият спондилит (АС) е хронично възпалително ревматично заболяване, засягащо сакроилиачните стави (сакроилиит, като отличителен белег), гръбначния стълб във вариабилна степен и по-рядко периферните стави. Той е инвалидизираща болест, с тежки последици както за болните, така и за обществото. Степента на инвалидизация е съпоставима с тази при болните с ревматоиден артрит. Тези три форми могат да бъдат свързани или да се появяват последователно при един и същ пациент.

Клиничните прояви при мъжете често са по-изявени (в съотношение 2:1).

Обикновено болестта започва преди 40-годишна възраст.

Първичното огнище на възпаление при АС са сухожилните ентези и залавните места на лигаментите за костта, сакроилиачните и апофизиалните стави. Болестта има три главни клинични прояви от страна на опорно-двигателния апарат: 1. симптоми от аксиалния скелет, 2. периферен артрит и 3. ентезит.

АС е тясно свързан с гена HLA-B27 (90 % от заболелите от АС).

Около 8% от населението в България са носители на антигена HLA-B27. По-малко от 5% от носителите на HLA-B27 развиват АС. Следователно по-голямата част от хората, носители на антигена HLA-B27 не са болни.

Заболяването се развива хронично с периоди на подобрение и влошаване.

Болка, сутрешна скованост и нощно събуждане са основните симптоми, които говорят за възпаление. Един от основните клинични симптоми е умората – физическа и психическа.

Дорзолумбалгия (засягане на гръбначния стълб или ), който причинява възпалителни болки в гръбнака; възпалителни болки в гръдния кош ; възпалителни болки в областта на седалището – едностранни, двустранни или редуваща се от двете страни. Болестта прогресира към скованост, като един от първите признаци е изчезване на физиологичната лумбална лордоза (извивката на поясния сегмент на гръбнака). Болката в петата е много показателна за спондилоартрит. Тя се проявява с първите стъпки сутрин при събуждане и намалява през деня.

Прости физически дейности предпазват от появата на анкилоза и тежките последствия, които произтичат от нея.

  •   Ежедневни упражнения

Ежедневните упражнения не само облекчават симптомите (болка, скованост и т. н.), но и предпазват от тежки последствия. Особено важно е всеки ден в продължение най-малко на 20 минути да се стои в положение на хиперекстензия на гръбнака.

  • Кинезитерапия

Прилага се под формата на индивидуални сеанси и по лекарско предписание. Кинезитерапията помага за лечението на ставната скованост и намалява болката. Кинезитерапевтът разработва за пациента програма с упражнения за предпазване от анкилоза, която той да изпълнява в дома си.

  • Спорт

Спортът допълва ежедневната гимнастика. Подходящи са спортове, които не предполагат риск от получаване на травми или микротравми, като плуването например.

  • Балнеотерапия

Това е терапевтична възможност, която има ефикасно действие срещу симптомите на пациентите, засегнати от АС, и води до видимо клинично подобрение. Лечението с минерални и термални води оказва благоприятно въздействие.

  • Адаптиране на физическата дейност към заболяването

Важно е да се предпазват ставите, т.е. пациентът да се научи да избягва прекомерното механично натоварване по време изпълнение на ежедневните дейности. Необходимо е също да се правят почивки след по-голямо натоварване на мускулите и ставите.

  • Балансирано хранене

Не съществува хранителен режим, който да намали симптомите или да излекува болестта. Балансът е в основата на доброто хранене.

  • Тютюнопушене

Пациентите с аксиален спондилоартрит, които пушат и имат повишени нива на С- реактивен протеин се подобряват по- слабо от лечението с антиTNF в сравнение с непушачите, съобщават швейцарски изследователи. Въздействието на тютюнопушенето върху отговора към лечението е добре известно при пациентите с ревматоиден артрит, но отскоро се обръща внимание  на ефекта му при пациентите с аксиален спондилоартрит.

Как да облекчим сами болката:

Препоръчва се няколко пъти на ден раздвижване и разтягане на ставите: разтягане на краката и ръцете, раздвижване на гръбначния стълб, дихателни упражнения. Препоръчва се в периоди на криза да не се натоварват болезнените стави.

Ако страдате от заболяването или разпознавате някой от симптомите у себе си можете да се свържете с нас и да запишете консултация с ревматолог.

 

')