Атеросклероза и как да се предпазим от нея

Атеросклероза и как да се предпазим от нея

Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди.

Проявена атеросклероза вече се среща при всички възрасти. Нейната честота и тежест се увеличават с напредване на възрастта. Установява се често и при лица под 40 години. Заболяването се среща по-често при мъжете и при тях започва около 10 години по-рано, отколкото при жените. С напредване на възрастта разликата намалява. За по-ранната поява и по-тежкото протичане на атеросклерозата допринасят наследствеността , захарната болест (диабет), високото кръвно налягане, преяждането и затлъстяването, застоялият живот, тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, кафе и силен чай , умствената преумора, нервно-психичните напрежения, неприятните изживявания, смущенията на някои жлези с вътрешна секреция. Значителна роля се отдава на консумацията на по-големи количества мазнини и то от животински произход, но не по-малко е значението и на свръх калоричното хранене (преяждането).

Кои са най-чести прояви на атеросклероза? Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на Медицински Център Синексус София.

При засягане на коронарните артерии се стига до недостатъчно доставяне на кислород т.е. исхемия на миокарда (сърдечния мускул). В този случай се говори за исхемична болест на сърцето. При остро настъпващо нарушение на кръвоснабдяването на миокарда се стига до миокарден инфаркт.

Миокардният инфаркт протича със силна болка в гърдите, с излъчване към ляво рамо и лява ръка. Тази болка е съпроводена с чувство за слабост, прималяване, изпотяване, чувство за страх. В зависимост от локализацията и големината на засегнатата област е и клиниката и прогнозата на инфаркта. Лечението на острия инфаркт е разбира се задача на кардиолозите, но успехът му зависи от бързината на започване на това лечение, така че всеки човек трябва да познава заболяването, за да може да потърси своевременно медицинска помощ.

Гръдната жаба (ангина пекторис) се характеризира с периодично настъпващи болки в гърдите, особено зад стернума (гръдната кост). Тези оплаквания се засилват при физическо и психическо напрежение.

Интересно е, че първите прояви на коронарната сърдечна болест са само в 40 % под формата на ангина пекторис, докато в 40 % от случаите първата проява на заболяването е миокардният инфаркт и при 20 % – внезапната сърдечна смърт!

При засягане на мозъчните артерии се стига до развитие на мозъчно-съдова болест. Проявите на хроничната мозъчна атеросклероза са нарушения в умствената способност, моториката (нарушена координация, залитане) и депресия. Острата форма на мозъчно-съдовата болест – мозъчният удар или инсулт е предмет на спешната медицина и неврологията.

Засягането на периферните артерии на долния крайник води до развитието на периферна артериална недостатъчност. Проявите са болки в прасеца при движение, които карат засегнатите индивиди да спрат да се движат. След известна почивка движението е възможно отново. Колкото по-напреднала е формата на заболяването, толкова по-краткo е изминатото разстояние до получаване на болката.

От особенно важно значение за развитието на атеросклероза е нивото на триглицериди в кръвта. триглицериди представляват една от основните форми на мазнини в организма, така наречените липиди. Те са изключително важен източник на енергия за тялото. Когато човек се храни, организмът му превръща калориите в триглицериди, които се освобождават при нужда от енергия. След хранене нивото на триглицеридите в кръвта се повишава. Ако организмът обработва правилно мазнините, нивото им постепенно спада. Появява се проблем обаче, ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват. В този случай нивото им се покачва, което може да доведе до сериозни сърдечно-съдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.

България е сред страните с най-висока смъртност в Европа от атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове. Особено тревожен е фактът, че през последните години се засягат все по-млади индивиди. Епидемиологичните наблюдения показват, че мъжете в България имат най-високо нарастване на сърдечно-съдовата смъртност в световен мащаб. Така сърдечно-съдовата смъртност сред българските мъже сама по себе си надвишава средната обща смъртност сред мъжете в Европейския съюз!

Световната здравна организация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта да не надвишават 1,7 mmol/l, като подчертава, че оптималното ниво може да подобри състоянието и функционирането на сърцето. Редовните профилактични изследвания на липидния статус могат да предпазят от усложнения.

Проверявали ли сте нивата на Вашите триглицериди? Можете да направите това безплатно при нас с предварително записване на телефон 02/469 69 44.

 

')