Какво е кръвно налягане? Как да го измерим правилно?

Какво е кръвно налягане? Как да го измерим правилно?

Какво е кръвно налягане?

Налягането /натискът/, което кръвта упражнява върху кръвоносната система и нейните съдове.

Артериална хипертония

Това заболяване е на лице при продължително повишаване на кръвното налягане над нормата което води до патологични изменения в сърцето, стените на артериите и вътрешните органи.

Горната граница зависи от състоянието на сърцето, долната – от кръвоносните съдове.

Нормални стойности: 130/85

Гранични стойности:  140 -160/90 – 95

За високо кръвно налягане говорим когато долната граница е над 90 mmHg, а горната над 140 mmHg. Стойностите на кръвното налягане зависят от дейността, която се извършва. При активен спорт, например стойностите значително се покачват. Стойностите на кръвното налягане зависят също от възрастта, емоционалното състояние е друг

  • ПЪРВИЧНА/ЕСЕНЦИАЛНА/ ХИПЕРТОНИЯ

Главните външни фактори за първичната/есенциалната/ хипертония това са стресът, затлъстяването, тютюнопушенето, застоялия начин на живот и злоупотребата с готварска сол.Тя се съчетава с 4 други заболявания в така наречения метаболитен синдром. Това са затлъстяване, захарен диабет от втори тип, подагра и хиперлипидемия (високо ниво на липидите в кръвта).

  • ВТОРИЧНА (СИМПТОМАТИЧНА) ХИПЕРТОНИЯ

Този тип се дължи на някакво друго заболяване. Тя обхваща около 10 % от хипертониците. Развива се най-често при бъбречни ендокринни заболявания и като страничен ефект от прием на някои медикаменти.

Изменение в органите при хипертония

Развиват се най-вече в артериалните съдове, сърцето, бъбреците и мозъка.

Засягането на артериите се изразява в развитието на атеросклероза. Плътните отлагания на мазнини с последващо склерозиране – стеснява артериите, намалява притока на кръв и води до инфаркти.

Уголемяването на сърдечния мускул при високо кръвно налягане става по механизма на увеличаване обема на мускулатурата на спортисти. Задебелената сърдечна стена е лесно ранима при недостиг на кислород, защото кръвоснабдяването на уголеменото сърце се зътруднява.

При мозъчната форма на хипертонична болест симптомите са главоболие и преходни разстройства в мозъчната функция. Тежко усложнение при хипертония са мозъчните кръвоизливи, наричани още хеморагични инсулти.

Увреждането на бъбреците води до постепенно отпадане на тяхната функция и до развитието на бъбречна недостатъчност.

Хипертоничните кризи носят още риск от остра сърдечна недостатъчност и оток на белите дробове.

Дисекацията на аортата е друго тежко усложнение на високото кръвно налягане. При нея се получава разкъсване на стената на главния артериален съд, който излиза от сърцето. Дисекацията завършва с тежък, фатален кръвоизлив. Изключително рядко това състояние има благоприятен изход.

Без лечение тежките усложнения на хипертоничната болест настъпват от 7 до 10 години след началото. Съвремената медикаментозна терапия рязко подобрява прогнозата и дава шанс за контрол над високото кръвно налягане в продължение на десетки години.

  • Не спирайте своеволно приема на предписаните ви медикаменти.
  • Не си нагласяйте сами дозите на лекарствата.
  • Не променяйте приемите по свое усмотрение.
  • Всички допълнителни методи и средства за понижаване на кръвното могат да ви бъдат от полза и са добре дошли, не не бива на своя глава да прекратявате лечението.

Съвети за правилно ползване на апарат за кръвно налягане

  • Проверете точността;
  • Измервайте кръвното налягане два пъти дневно;
  • Избягвайте да се храните, пиете кафе, пушите или приемате алкохол 30 минути преди измерването;
  • Седнете най-малко 5 мин., преди и по време на измерването се отпуснете и стойте спокойно;
  • Уверете се, че ръката Ви е позиционирана правилно;
  • Сложете маншета директно върху кожата, не върху дреха;
  • Направете повторно измерване;

 

м.с. Силвия Маджарова

 

')